Teatar Narnača

Srijeda, 06 Studeni 2019

Razgovor povodom premijere predstave "Pale sam na svijetu"

Razgovarali s glumcem Teodorom Tijaniem povodom premijere predstave „Pale sam na svijetu“ koja nas očekuje ove nedjelje u 18:00 sati u Circolu – Zajednici Talijana Pula.

-          Kakav je tvoj Pale?

Moj pale je naivan znatiželjan po malo brzoplet i zapravo običan dječak.

-          Kroz koje dogodovštine on prolazi? Što mu se sve dešava?

Pali se dešava iznimna mogućnost da okusi što je to stati sam na svijetu i imati cijeli grad na raspolaganju. Pale također shvaća kroz priču važnost drugih ljudi u našim životima.

-          Glazba u predstavi Pale sam na svijetu ali i generalno glazba u kazalištu. Nije prvi put da skladaš glazbu za predstave!

Glazba je svugdje oko nas i sve možemo gledati odnosno slušati kroz nju. Glazba, kako je ja doživljavam, nije samo zvuk. Ona je kombinacija ritma i melodije, nju možemo i gledati kroz pokrete glumca, lišća koje se njiše na grani, morskih valova ili sunčevih zraka koje prodiru kroz oblake. Tako glazba u mojim predstavama se ne nalazi samo u pjesmi, već u svakom pokretu i u govoru koji mora svojim ritmom i dodatkom onomatopeje stvarati slike u umu gledatelja odnosno slušatelja.

-          Gluma ili glazba?

Gluma i glazba se u mom viđenju čvrsto isprepliću tako da mi je teško reći što prevladava, neka to prosudi publika.

-          Zanimljivost predstave Pale sam na svijetu je što se može igrati na hrvatskom i talijanskom standardnom jeziku ili dvojezično.

Jezik je mediji odnosno alat koji nosi informaciju od govornika do slušatelja. Krajnji cilj komunikacije je razumijevanje, bitno je koristiti jezik koji slušatelj može razumjeti. Pale sam na svijetu sam na početku napravio na talijanskom jeziku a kasnije preveo na hrvatski. Obe verzije međutim koriste jezik svakodnevnice uz razne upadice čakavštine i engleskog, kako bi to bio živ jezik blizu onog kojeg publika govori u svakodnevnom životu.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Medijski pokrovitelji

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.