header5

Četvrtak, 13 Veljača 2020

10 lekcija koje djeca mogu naučiti iz priče Ivica i Marica

Ivica i Marica dvoje su snalažljivih i pametnih mališana. Uspijevaju spriječiti planove maćehe da ih se riješi i izbjeći opake namjere zle vještice. Odrasli i djeca mogu naučiti nekoliko lekcija iz ove intrigantne bajke. Ispod je navedeno deset točaka koje možete podijeliti s djecom.

 

 

  • Pazite jedni na druge - Jedna od stvari koja se ističe u ovoj priči je veza između brata i sestre. Marica bude tužna kad čuje planove maćehe, ali Ivica je vrlo brzo utješi i uvjeri sestru da će sve biti u redu.
  • Planirajte unaprijed - Ivica prvi otkriva što se sprema za njega i njegovu sestru. Umjesto da čeka, on smisli kako se izvući iz loše situacije (nalazi rješenje prije nego što uopće krenu u šumu).
  • Ponekad roditelji pogriješe - obzirom na kontekst priče, ovo je teška rečenica, ali istina je da roditelji povremeno griješe. Otac ih nije htio ostaviti same u šumi. Jako se kajao i bio je jadan zbog onoga što im je učinio, no supruga ga je uvjerila da je upravo to najbolje učiniti.
  • Ljudi mogu učiniti pogrešne stvari iz pravog razloga - U ovom slučaju pitanje je bilo preživljavanje. Možda bi bilo bolje da je maćeha pitala Ivicu ima li kakvu ideju za dodatni prihod u kući, a ne poslati njega i Maricu u šumu i nadati se njihovoj smrti.
  • Povremeno će najbolji planovi poći po zlu - drugi put kad je izašao u šumu Ivica je iskoristio ono što je imao za obilježavanje staze do kuće. Nažalost, to je bio kruh i ptice su sve pojele.
  • Ako je previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije dobro. Naći kuću od medenjaka usred šume prava je poslastica; pogotovo kad smo jako gladni! Ali, naravno, to je bila samo zamka! Ponekad će stvari izgledati dobro i primamljivo, ali suština je da možda nisu dobre za nas.
  • Ne vjerujte strancima, čak i kad su dragi - Stranci koji plijene na djecu u početku neće pristupiti kao zločesti ili negativni. Ivica i Marica su zarobljeni jer su vjerovali da kod kuće nisu poželjni i da nemaju drugog izbora nego da idu s opakom vješticom koja se prvi put pojavila kao draga i pozitivna osoba.
  • Naučite razmišljati brzo - Marica je mlađa od njih dvoje ali sazrijeva naglo u nekoliko dana. Na početku priče toliko se bojala da će biti ostavljena u šumi, ali kasnije u priči rješava ozbiljnu situaciju i ubija zlu vješticu misleći brzo. Sposobnost brzog razmišljanja može vas spasiti u teškim situacijama.
  • Nikada ne odustajte - Od trenutka kada saznaju da će ih ostaviti u šumi, Ivica i kasnije Marica, nikada ne odustaju od nade da će pronaći svoj put kući. Čak i kad su se suočili s jednom teškom ili gotovo nemogućom situacijom, oboje su ostali usredotočeni na cilj povratka kući.
  • Netko uvijek pazi na tebe - U izvornoj verziji Marica se moli u svakom trenutku da dobiju božansku pomoć i ta pomoć uvijek dolazi i konačno ih vodi natrag do njihovog pogubljenog, ali ljubljenog oca.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Medijski pokrovitelji

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.