header5

Četvrtak, 13 Veljača 2020

Zanimljivost o priči Ivica i Marica

Braća Grimm (Jakob i Wilhelm) bavili su se sakupljanjem narodnih priča i legendi. Bajku o “Hansel i Gretel” (u našem prijevodu “Ivici i Marici”) objavili su prvi put 1812. godine, ali je njeno porijeklo mnogo starije.

 

Da situacija bude još zanimljivija, čini se da su slavni pisci, pišući bajku o vještici i dobroj djeci, slučajno ili namjerno, malo “pobrkali lončiće”. Prava priča iza “Ivice i Marice” zapravo puno je drugačija.

Žena iza lika bezimene vještice koja jede djecu zvala se Catrina Schroeder nije bila vještica. Rođena je 1618. godine na planini Harz na sjeveru Njemačke. Bila je pekarica i to prilično poznata, a specijalitet su joj bili – kolači i slatkiši zbog kojih su je djeca iz cijelog sela obožavala. Prvo ih je pekla za crkvena okupljanja, a potom ih je prodavala na seoskom sajmu.
Upravo na jednom od tih sajmova upoznala je Hansa Metzlera (u našem prijevodu, to bi bio Ivica), lokalnog pekara koji se odmah ludo zaljubio u nju.
Catrina Hansu nije uzvratila ljubav, ali on nije bio spreman da se preda. Nastavio joj se udvati, ali se to ubrzo pretvorilo u uznemiravanje i uhođenje, pa se djevojka morala odseliti.
Druga verzija priče kaže da je Hans zapravo samo htio ukrasti Catrinine recepte i da joj se zbog toga udvarao. Kako bilo, priče se slažu u jednom – djevojka je morala pobjeći.

Kako je nevina djevojka postala opaka vještica?

Bijesan zbog odbijanja, Metzler je javno objavio da je Catrina vještica, da ju je vidio kako vrača, vragu prinosi žrtve u vidu sitnih životinja i da je i sam ukus njenih kolača “sotonino maslo”.
Nesretna djevojka je uhapšena i mučena kako bi priznala da je vještica, ali nije poklekla. Kako protiv nje nisu pronađeni nikakvi dokazi, osim Hansovih optužbi, Catrinu su pustili, ali ostavljenom momku ni to nije bilo dovoljno.
Hans i njegova sestra Gretel (ili Marica) nakon toga su provalili su Katrininu kuću, ubili je i njeno tijelo spalili u peći za pečenje kolača.
Brat i sestra su nakon ovog privedeni, ali kako je riječ bila o članovima ugledne porodice uskoro su oslobođeni. Poznato je da je Hans Metzler umro u Nurnbergu 1660. godine kao bogat i poštovan građanin.

Sto godina kasnije, ovu priču su od lokalaca čula i zapisala braća Grim.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Medijski pokrovitelji

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.